Kalium

Kalium

Waar komt het in voor?

Een volwassenen wordt aanbevolen 3500 mg kalium per dag binnen te krijgen en kan gevonden worden in bijna alle voedingsmiddelen. Kalium zit in vooral in groente, fruit, vis, vlees, aardappelen, noten, brood en in melkproducten.

Voor kalium is er geen aanvaardbare bovengrens ingesteld, maar bij een inname van 5 tot 7 gram kunnen er negatieve gevolgen voor de hartfunctie hebben. Een acute kalium vergiftiging kan optreden als iemand ineens 18 gram kalium per dag tot zich neemt en het overschot niet voldoende uit plast. In het meest extreme geval kan een kaliumoverschot leiden tot een hartstilstand.

 

Waar is het goed voor?

De vochtbalans en bloeddruk wordt samen met de mineralen chloride en natrium geregeld door kalium. Verder zorgt kalium voor een goede geleiding van zenuwprikkels en dat spieren zich samentrekken, ook kan (bij een hogere inname) kalium de kans op een beroerte verkleinen.

WIL JE OP DE HOOGTE WORDEN GEHOUDEN VAN HET BEDRIJF EN NIEUWE PRODUCTEN?

Something went wrong. Please check your entries and try again.